Csehov- Sirály

2009.11.05. 22:19

Ez a mű nem is tudom, hogy tetszett vagy nem. Először is bennem van még az a tudat, hogy nem értem a magyar 1esemet. Másodszor is annyi nevük van a szereplőknek, hogy néha azt sem tom ki kicsoda.

A történet egy fiatal íróról, rokonságáról és barátairól szól.

Rendez Trepljov fiatal író egy kis darabot a birtokon, mely nem sikerül túl jól enyhén szólva. Az előadást látta anyja Arkagyina a híres színésznő, aki hódolójával Trigorinnal a híres íróval a nyárra érkezett. Utána a főhős Trepljov lelő egy sirályt. Másnap  Trepljov mutogatja, hogy ő is végez így magával, és ő is halott lesz. Végül még sem öli meg magát. Nyinát elbűvöli Trigorin élet és halálról szóló fejtegetése, Arkagyina érzi, hogy ifjú vetélytársal néz szembe, de nem megy el még. Miután fia főbe akarta lőni magát, öszekap vele, és elmegy Trigorinnal, aki ugyancsak érdeklődik Nyina iránt. Elmennek, ám mégis találkoznak a "szerelmesek" Moszkvában. Végül mindenkinek az élete nem lesz olyan jó, a házasságok nem boldogok, beteg Szorin, akinek a birtokán volt a darab az elején, Nyina Trigorintól származó gyereke meghal...  végén Trepljov lelövi magát. Nyina sirályhoz hasonlítja magát.

Ez a mű kicsit furcsa. De az irodalomban már megszokottak az ilyesmik. Van benne minden. Szerelem, szenvedély, meg egy kis humor néha, csavar, és öszevisszaság, hogy ne mindig értsük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ramosblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr831503715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.11.10. 22:58:56

a bejegyzésed közepe nekem valahonnan ismerős... ah, várjunk csak! csak nem a Madocsai-féle irodalomkönyvből? szerintem a saját szavaiddal is le tudtad volna írni, mi törénik kedvenc drámaiatlan drámánkban. a végső konklúzió talán mégis az, hogy ha sikerül felülemelkedni az egyes miatt érzett felesleges önsajnálatodon, akkor egész jól el tud szórakoztatni téged egy 19. századi orosz drámaíró drámaiatlan irománya.

pankablogja 2009.11.20. 15:19:55

szovát, be kéne perelned madocsait a szerzői jogok megsértése miatt:)
a magyaregyeses rész meg tök aranyos:D

SzösziHusííí 2009.11.25. 00:22:53

ja az tök ari :D
most azért írok ilyen aranyosan mert kedves leszek veled szalagavatóig :D nehogy még itt kitedd a szűrömet x) nemám szeretlek :D

Ramos34 2009.11.30. 22:25:58

Tanárnő!
őszintén ha megmondanám, hogy hányszor nyitottam ki a tk-t huhh.
nem onnan írtam. az mindig benn van a szekrényemben
köszönöm mindenkinek a kommentárokat

Ramos34 2009.11.30. 23:12:41

Tanárnő
ugye kapok majd félévkor erre ötöst. Mármint a blogra. Ha meglesz az ö9sszes írás. Mert ha nem nem íromXD

oFő 2009.12.02. 15:58:35

ha nem lesz meg a 15 bejegyzés, egyest kapsz. :-Đ

ha lesz mire ötöst adnom, természetesen fogok.
süti beállítások módosítása