Ady - A magyar ugaron

2010.05.24. 16:04

A magyar Ugaron

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?

Vad indák gyűrűznek körül,
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

Ady verse egy szimbolista vers. Ady több versében "leszólta" Magyarországot, hogy mennyire elmaradott. Az Ugar szimbólum nem feltétlen elmaradottat jelentene, hisz pihentetett földet jelent, de ha pihentetett akko ris baj, mert nem használják ki az adottságait. Magyar föld ősi, buja. "Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?">>nincs semmi értékes, csak giz-gaz. Ami volt, az sincs már, és aki próbál kitörni az is megfullad> "A gaz lehúz". Van valami hatalmasabb, ami ezt az állapotot fenntartja, és örül neki, ezt a kacagó szél szimbólum ábrázolja. Ady messze kimagaslott szellemi gondolkodásával a feudalis maradványokból. Életformájában és törekvéseiben egyaránt valami újat alkotott. Nagy korszakalkotó volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ramosblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr12027865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása