Flauvert- Bovaryné

2009.12.29. 13:48

1857-ben íródott. Az alcíme sokatmondó: Vidéki erkölcsök. Főhőse Emma Bovary, egy olyan nő a vidéki Franciaországból, akinek semmi sem jó. Unatkozik, nem tetszik neki az élete. A mű lineáris szerkesztésű. Az elején a házasságát írja le az író Charles-szal. Charles egy középszerű orvos. A szakmájához nem ért. Nagy tüske a szemében, mikor orvost kell hívnia segítségül. Semmi különleges nem történik az életében, ami a feleségét vonzaná. Emma kalandokat szeretné. Charles ajánlja fel feleségét a férfiaknak. Megdícséri, mikior Leonhoz megy. Tudja hogy mit tesz felesége, de nem tesz ellene semmit.Rodolphe-al, Leon-nal is félrelépett. Bovary család lassanként eladósodik, a sok vásárlásba, költekezésbe. Erkölcsi romlás látszik Emmán. Addig nagyon élvezi a házasságtörést, míg titokban teheti. Szereti a szabályokat áthágni. Szeretett hazudozni. Egész élete erre alapult. A mű a francia rétegekről szól. Sok faluban a korban lehetett pár "Bováryné", aki elégedetlen volt sorsával. A mű végén megoldás képpen öngyilkos lesz Emma.

El nem tudom képzelni, hogy hogy lehetnek oylan emberek, akik unatkoznak. Én mindig el tudom foglalni magam.Mondjuk lehet hogy úgy érzem néha, hogy semmit nem tettem. De olyan, hogy egész életemben unatkozzam, olyan lehetetlen. Szerintem az emberek jó dolgukban már nem tudják mit tegyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ramosblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr431630368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása