Madách-Ember tragédiája

2010.03.30. 22:31

Ez a mű végre tetszik. Egy kicsit beleírnék, javítanék de igen.

Isten megteremtette a világot, és az angyalokat. Lucifer szembeszáll vele. Ádám és Éva kikerülnek a Paradicsomból büntetésből a tetteikért. A mű keretes szerkezetű, 1-3 és 15. szín a keretszínek. Van ezen kívül 10 történelmi-álom szín, és egy F-el kezdődik és SZ is van benne Falanszter szín. Ezek történelmi időrend szerint követik egymást, a végén vannak kitalációk. Az égben, Paradicsom, Földön, Egyiptom, Athén, Róma, Bizánc, Prága, Párizs, Prága, London, Falanszter, Az Űr, Eszkimó világ, Záró keretszín. A mű egy drámai költemény.

Ádám végig megy a történelmen, mindig más és más alakokban, Éva is vele van (kivéve egy-két színt), szintén változatos jellemmel. Ádám emlékszik az előző énjeire, Éva csak a paradicsomra, és ez juttatja eszébe Ádámnak is az Urat. Lucifer mindig velük van, álltalaban 1 nő kíséretében. Ádám sokat változik. Minden féle jellembe bűjik, és rájön, hogy mennyi rossz és felesleges dolog van a világban. Kiábrándul belőle. Lucifer és az Úr fogadtak, hogy Ádám elbukik-e. Ádám ha nem is tudja, hogy Éva az, de mindig vonzódik hozzá. Párizs-i szín érdekessége, hogy álom az álomban szín, mert Ádám, mint Kepler álmodja Prágában, hogy ő a párizsi Danton. Éva két női alakot is ölt, egy gazdag márki lányt, aki tetszik Dantonnak, majd ugyanúgy kinéző, de erkölcstelen forradalmár nőt, kitől Ádám undorodik. Itt kivételesen nem hal meg Ádám, bár lefejezik, de felébred. Ádám az egyes színekben egyre jelentéktelenebb személyként jelenik meg. Először Fáraó vagy Miltiádész, a végén már csak egy öregember. Ádám a színek között egyre öregszik. A végén meg akarja ölni magát, de nem teszi, ezért az Úr nyeri a fogadást. Nem küldi el a Tagadást=Lucifer, mert rájön hogy kell a művébe. Ádám és Éva sok érdekes történeten megy keresztül. A mű sok megfejtetlen kérdést feszeget. Még jó hogy nézem a TheXFiles-t, mert tudom, hogy The Truth Is Out There. Ádám is ki akar menni az űrbe, ki a Földről, de nem követhet el öngyilkosságot. Az ember léte nem derül ki. Madách sem tudja megválaszolni ( az Úr nem ad rá választ), hogy van-e túlvilági élet. Szerintem nincs, mert még senki enm tért vissza, hogy ezt közölje velem. Arra viszont, hogy van élet a Földön kívül sokkal nyitottabb vagyok. Én tipikusan a tudománynak hiszek. Ádámon keresztül bemutatja a szerző, hogy mennyire semmit sem ér az élet. Próbáljuk óvni, de törékenyek, semmik vagyunk a felsőbb hatalmakkal szemben.

Ember küzdj és bízva bízzál.       De, ha nem, legalább engem hagyjál!!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ramosblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr731565147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.12.09. 16:16:38

jó, megnyugodtam, és ezennel ünnepélyesen visszavonom, amit a Der Panther-bejegyzésedhez írtam, t.i. hogy megtanultál fogalmazni. nem, mégsem tanultál meg! viszont örömmel konstatáltam, hogy megértetted a művet - én pedig igyekeztem megérteni, amit leírtál róla.

túlvilági élet és halálközeli élmények tekintetében szeretettel ajánlom Vonnegut: Áldja meg az Isten, dr. Kevorkian! című művét - lehetetlen, hogy ne legyen élet (vagy valami) a halál után.

egyébként: mit jelent az, hogy "Az ember léte nem derül ki"???

alma77 2009.12.30. 11:53:55

Nah de szovát írok neked egy olyat myvippen!

SzösziHusííí 2010.04.16. 23:38:44

naa ez bejön :D
F-el kezdődik és SZ is van benne Falanszter szín
süti beállítások módosítása